Heel je Zelf met yoga en voeding

Je gezondheid is alles. Als je aan een willekeurige persoon vraagt wat hij zou wensen voor de toekomst, dan komt daar bijna altijd ‘een goede gezondheid’ uit. Ons geluk hangt af van ons fysieke welbevinden. En toch, denken we vaak dat we onze gezondheid niet in eigen handen hebben. Zodra we ziek worden of fysieke ongemakken hebben, gaan we naar een dokter. Ons geluk hangt dus af van een externe factor.

Je kunt jezelf genezen

Wat we vaak niet weten, is dat je je eigen gezondheid veel meer in de hand hebt dan je eigenlijk denkt. Natuurlijk is dat met preventief gezond leven en regelmatig bewegen, goed slapen en gezonde voeding. Dat werkt niet alleen om ziekte te voorkomen, het is zelfs mogelijk om jezelf ervan te genezen. Daar hoef je geen yogi voor te zijn, hoewel dit natuurlijk wel een belangrijke factor is: een gezonde yoga leefstijl is een weg naar geluk en een goede gezondheid.

Yoga is meer dan die strakke legging en dure yogaschool

Nu hoef je niet ineens fanatiek yoga te gaan beoefenen in een strakke legging bij een dure yoga school: yoga is meer dan alleen maar oefeningen op de mat, het is een denkwijze. Een manier van in het leven staan, vanuit een oude filosofie die ervan uit gaat dat je geluk, liefde en gezondheid niet ergens buiten jezelf hoeft zoeken, maar in jezelf kunt vinden.

Om die denkwijze te leren kennen en direct in de praktijk te brengen (zonder heel fanatiek op de mat te hoeven gaan) kun je beginnen met het lezen van twee simpele en uitdagende boekjes: Heel je Zelf en Het Yoga Dieet. Een klein cadeautje voor jezelf, maar met groot effect.

Het gaat je energie veranderen

Alleen al een willekeurige bladzijde openen en een paar regels lezen in deze boekjes, helpt je al op weg naar die eeuwenoude denkwijze, die life changing kan zijn voor iedereen. Het lezen en bewust worden verandert de energie in jezelf. En wat er in je zit, trek je van buitenaf aan: een universele regel van energie ‘wat je uitstraalt krijg je terug’.

Voeding en gedachten zijn verbonden

Verander hetgeen er in je zit en je leven, je gedachten, je gevoelens, ervaringen en gezondheid, veranderen met je mee.
Het grote geheim zit hem dus in het veranderen van je innerlijke energie. En dat gebeurt als eerste met je voeding, dat is namelijk een directe vorm van energie die bij je binnenkomt, dus die moet zuiver zijn (organic, non-processed, vegetarisch). En als tweede met het zuiveren van gedachten, gevoelens en acties. Het leuke is: deze twee zijn met elkaar verbonden. Lichte voeding, geeft lichte gedachten. En die fijne gedachten helpen je weer om dichter bij je intuïtie te staan en de juiste voeding te kiezen (intuïtief eten).

De boodschap van symptomen

Met voeding kunnen we onszelf genezen; met Ayurvedische kruiden en de goede hoeveelheid Sattvische voeding op het juiste moment van de dag (hoe dan? Zou je denken. Nou, dat is voor ieder uniek mens anders. Hoe je die voedingsstijl voor jezelf kunt leren aanmeten staat allemaal beschreven in Het Yoga Dieet). Wat naast de voeding belangrijk is om jezelf te leren genezen, is het analyseren van symptomen: deze spreken namelijk een taal met ons. Het zijn waarschuwingen om ons te laten weten dat er iets anders moet. De energie in jezelf moet veranderen. Genees je de energie, geneest ook je lichaam (en hoe dát dan weer gaat, lees je in Heel je Zelf).

Heftige gebeurtenissen kunnen fysieke symptomen veroorzaken, omdat de energie verstoord raakt

Chakra’s zijn de energie-toevoer van levengevende energie (Shakti) die door je hele lichaam stroomt en dus energie, vloeistof en vaste stof met elkaar verbindt. Vandaar ook dat heftige gebeurtenissen of stress (energie dus) je fysieke lichaam kan beïnvloeden en zelfs symptomen kunnen veroorzaken.

Verander je de energie; ga je met jezelf aan de slag, je gedachten, gevoelens en bijvoorbeeld het verwerken van traumatische ervaringen, dan komt de energie in de chakra’s weer in balans en dan heelt de energietoevoer naar je organen en fysieke functies en dan kunnen deze herstellen.

Het is geen alternatief, het is de oplossing

Je kunt je voorstellen dat wanneer je alleen een pilletje neemt, dezelfde symptomen of andere symptomen, later weer terugkomen, want je hebt de dieperliggende energetische oorzaak niet achterhaald. Datgeen, wat je toch echt zelf moet doen. Echt genezen, kun je dus eigenlijk niet aan een dokter overlaten, het is een helend proces dat je met jezelf aan zal moeten gaan. Dit is dus geen alternatief, het is eigenlijk iets wat je altijd zou moeten doen, naast het naar de dokter gaan: ga met jezelf aan de slag, want in het symptoom zit een boodschap die speciaal voor jou bedoeld is (het is een signaal dat de energie verstoord is, dus zul je ook de energie moeten genezen).

Alleen jij kunt het doen (maar het mag ook gewoon vanaf je bank in je joggingbroek)

Dat proces van ‘jezelf genezen’ kun je prima zelf leren. Met het leren kennen en leren toepassen van die oude yoga filosofie in je eigen leven. Het is het doel van yoga: je energie weer gezond maken zodat je kunt samensmelten met een hogere energie van liefde en geluk (want deeltjes van dezelfde energie trekken elkaar aan). En dat kan geen dokter voor je doen, dat kan alleen jij: het is jouw energie.

Vergeven, dankbaarheid en je voor anderen inzetten, zijn middelen om je eigen energie weer gezond te krijgen: niet een pilletje dus, maar het veranderen van je innerlijke energie en het proces van genezen van je leven. Hoe je dat kunt doen, staat precies beschreven in de boekjes: gewoon lekker thuis vanaf de bank met een dekentje, in je joggingbroek met een kopje thee erbij, kun jij je hele levensrichting veranderen en geluk in jezelf gaan vinden.

Met ‘yoga food’ en een positive vibe kun jij jezelf dus gewoon genezen!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: